RAAN Turnu Severin în faliment, banii CEO pierduţi definitiv

MHTribunalul Mehedinţi a dispus intrarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) în faliment, ca urmare a respingerii planului de reorganizare în Adunarea Creditorilor. RAAN făcea apă grea necesară producţiei de electricitate în reactoarele nucleare ale centralei de la Cernavodă, operată de com­pa­nia de stat Nuclearelectrica, dar şi energie termică pentru re­ţeaua centralizată de termoficare a munici­piului Drobeta-Turnu Severin. Era, de altfel, unicul producător de apă grea din România şi Europa.

Anul trecut, prin OUG, întregul stoc de apă grea al companiei a fost mutat în patrimoniul Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, care până atunci, era şi cel mai mare client al RAAN. Potrivit informaţiilor de la acel moment, stocurile de apă grea existente asigură necesarul Centralei Nucleare de la Cernavodă pentru următorii 50 de ani.

Acum, lichidator judiciar provizoriu a fost desemnată Euro Insol SPRL, casa de insolvenţă condusă de Remus Borza, actual administrator judiciar al Hidroelectrica. RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, administrator judiciar fiind casa de insolvenţă Tudor& Asociatii. Borza spune că este posibil să refuze această numire, pentru că nu a cerut şi nici nu ar fi fost întrebat dacă doreşte să se ocupe de falimentul RAAN. Avocatul are termen legal zece zile să refuze mandatul şi afirmă că va contacta acţionarii şi creditorii pentru a afla şi poziţia acestora.

„Eu nu am cerut şi nici nu mi s-a propus, eu am aflat din presă că lichidator judiciar a fost desemnată Euro Insol SPRL. Şi nici nu ştiu cine m-a propus. O să discut luni cu acţionarul majoritar, Ministerul Energiei. Primul impuls este să refuz, nu vreau să am pe conştiinţă falimentul RAAN şi destinele oamenilor de acolo. Am termen legal zece zile să accept sau să refuz mandatul. Recunosc, acum doi ani mi-am arătat interesul, dar pentru reorganizarea regiei, când ar mai fi avut o şansă de salvare. Însă la acel moment acţionarul a preferat pe altcineva. Este o întreprindere strategică cu risc, nu o poţi da pe mâna oricui să o taie la fier vechi, decuplarea instalaţiilor de acolo nu se poate face de orice nepriceput. Cert este că Euro Insol nu s-a asociat niciodată cu falimentul, noi salvăm companiile, nu le îngropăm”, a afirmat Borza.

Tribunalul a fixat totodată un termen maxim de zece zile de la pronunţare pentru predarea gestiunii către lichidatorul judiciar, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii. Instanţa a mai dispus predarea către lichidator, în termen de cinci zile de la pronunţare a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor. De asemenea, a fixat termen limită pentru depunerea cererilor de creanţă născute în cursul procedurii la 10 martie 2016.

Verificarea creanţelor născute în cursul procedurii, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului suplimentar trebuie realizată până la 7 aprilie 2016. Contestaţiile la creanţele născute în cursul procedurii pot fi depuse până la 17 aprilie 2016. Pentru soluţionarea contestaţiilor la creanţele născute în cursul procedurii, termenul limită este 28 aprilie 2016. Pentru întocmirea şi afişarea tabelului definitiv consolidat, termenul limită este 6 mai 2016. Instanţa a mai dispus sigilarea bunurilor din averea debitoarei şi îndeplinirea celorlalte operaţiuni.

RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al companiei la momentul declanşării procedurii de insolvenţă aflându-se peste 300 de societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu Regia. La momentul intrării în insolvenţă RAAN avea datorii de 1,2 miliarde de lei.

În 1 noiembrie 2015, 1.525 de angajaţi ai RAAN au fost disponibilizaţi, ei primind ajutor de şomaj timp de doi ani şi un venit de completare până la cel mult 1.700 de lei lunar, în funcţie de vechime.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s