Salariații din ROMGAZ nu vor să aibă soarta celor din Complexul Energetic Oltenia

RomgazSituația economică a uneia dintre cele mai mari companii de stat, ROMGAZ, se deteriorează pe zi ce trece, angajații fiind tot mai activi în a cere intervenția organelor statului pentru a curma situații absolut revoltătoare. Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz  semnalează modul în care sunt vândute gazele naturale de către Romgaz către companii private precum E-On și GDF(Engie). Salariații de la Mediaș spun ”Cu teamă  privim că azi, la Complexul Energetic Oltenia se vorbeste despre disponibilizări. Mâine poate poate fi ROMGAZ in locul CEO.”

 

Dumitru Glăman

 

Ca la orice companie de stat care face bani frumoși, s-au găsit și cei care să sifoneze aceste sume și să lase statul cu ”praful de pe tobă”. Cam așa se întâmplă lucrurile și la ROMGAZ, firmă care-potrivit propriilor salariați-înregistrează pierderi tot mai mari pe relațiile comerciale cu Electrocentrale București și Electrocentrale Galați. Să nu credeți că cei din companiile private, beneficiarii principali ai Romgaz sunt  E.ON și Engie, nu profită de aceste relații economice privilegiate, în stilul românesc compania de stat se duce spre faliment iar privatul prosperă. Nu doar că salariații realizează imensul pericol pentru companie dar încearcă să preîntâmpine jaful din Romgaz.

 

Armaghedon-ul de la gaze

 

Sub forma unui Armaghedon, am primit la redacție un material absolut incendiar. Iată ce spun semnatarii, angajații din Asociația Salariaților Responsabili din Romgaz, în memoriul trimis presei:

” Din datele identificate, managementul Romgaz este în slujba EON si GDF Suez, politica comercială fiind concepută  de către aceștia si aprobată  de Consiliul de Administratie pentru a asigura celor doua companii EON si GDF cantitatile de gaze naturale la preturile convenabile acestora. Colegii de la vanzari gaze semneaza contracte dictate de trioul Metea, Cindrea si Ciolpan, fiindu-le teamă  de eventuale controale pe comercializare pentru ca nu pot justifica cum au fost negociate preturile si cum au fost stabilite acestea in relatiile de comercializare cu GDF si EON. Politica comercială  a Romgaz asigură  EON si GDF Suez posibilitatea ca aceste companii să  facă   jocurile pe piata gazelor naturale din România. Managementul ROMGAZ a dispus, in ultimii 3 ani, vanzarea unei cantitati de peste 63% din total vandute de catre Romgaz doar catre EON si GDF la prețuri care au permis EON si GDF să  facă profit pe seama Romgaz, lipsind compania de profituri importante.  Solicităm Consiliului de Administrație să facă  publice motivele pentru care au girat trioul Metea, Cindrea si Ciolpan în favoarea EON si GDF si de ce nu au luat măsuri care să oprească înțelegerile din piață. DNA trebuie să ne arate dacă acest trio sau alte persoane din Romgaz SA si-au umflat buzunarele cu sume imporante, necuvenite si ilegale, de la EON si GDF Suez pentru asigurarea intereselor acestor companii.”

Trioul de conducere care se pare că se face vinovat de toate relele este alcătuit din Marius Virgil Metea, directorul general ROMGAZ, Codrin Cindrea, director adjunct și Vasile Ciolpan, director comercializare. Cea mai relevantă informație, care cu siguranță naște suspiciuni, este că directorul Metea a fost anterior director al E.ON Energie România SA, Târgu-Mureș. Cu siguranță că la Târgu-Mureș putem vorbi de o frăție penală dacă ne gândin la faptul că din aceeași structură fac parte și șefii Sucursalei Târgu Mureş a SNGN Romgaz – Avram Pantelimon, directorul sucursalei, Ştefan Ioan, directorul tehnic, Mincan Emil Valentin, şeful Secţiei de Producţie şi Olaru Ioan Tiberiu, şeful Serviciului Proiectare, săltați cu vreo lună în urmă de DNA pentru alte fapte grave.

Continuând lectura celor puse pe hârtie de salariați, aflăm  lucruri și mai grave în această speță, proceduri care favorizează interese private: ” De ce nu a avut Romgaz SA o procedurã transparenta de publicare a contractelor incheiate în baza ordinului ANRE numarul 161 din 2014, astfel incat sa se poata face distintinctie intre ce a fost furnizat la pret aferent sectorului reglementat pentru GDF si EON pe categorii de destinatie: casnici, producatori de energie termica doar pentru cantitatea necesara la producerea energiei termice destinata populatiei si pentru piata libera, se întreabă pe drept cuvânt salariații? Raspunsul este simplu. Tocmai pentru a face jocurile EON si GDF ca acestea sa vanda pe piata libera cantități de gaze naturale cumpărate la preț mic de la Romgaz SA, gaze naturale cumpărate pentru casnici si pentru producatori de energie pentru producerea energiei termice destinata populatiei. De ce nu au luat masuri cand au aflat ca EON si GDF cumpără gaze la pret mic si vand la pret mare. Colegii de la Departamentul de Vanzare spun ca trioul Metea, Cindrea si Ciolpan au știut de faptul ca EON si GDF cumpără mai mult decât era prevăzut pentru aceste două societăti în considerarea pietei reglementate compusa din casnici si producatori de energie termica doar pentru cantitatea necesara la producerea energiei termice destinată  populatiei. Cu toate ca trioul Metea, Cindrea si Ciolpan au stiut aceste lucruri, mai ales Metea care vine tocmai de la EON, au continuat sa favorizeze EON si GDF pentru achizitia de gaze naturale la pret mic peste ceea ce se cuvenea. În piata se vorbeste ca ANRE a atras atentia acestui trio ca furnizeaza mai mult decât trebuie  pe piata reglementata, inclusiv catre EON si GDF, deci la pret mic, dar cu toate acestea nu au luat nicio măsură.”

Sunt întrebări absolut firești care se cuvine să fie puse. Bunăoară,  ”de ce nu a reacționat oficial ANRE. Atâta timp cât Romgaz nu a putut exclude posibilitatea ca EON si GDF să cumpere gaze naturale achiziționate la pret mic pentru piata reglementata si sa le comercializeze  pe piata libera, concurentiala, iar trioul Metea, Cindrea si Ciolpan stiau acest aspect, in cazul in care o astfel de situatie s-a realizat, ne aflam in prezenta unor profituri dobandite de cãtre EON si GDF in mod nejustificat si ilicit, respectiv prejudierea producătorilor prin ascunderea si denaturarea destinatiei cantitatilor de gaze naturale achiziționate pentru acoperirea consumului casnicilor și producătorilor de energie termică doar pentru cantitățile necesare la producerea energiei termice destinate consumului populatiei. De ce președintele Havrileț a păstorit, alaturi de Metea, o astfel de practică.” Suntem în fața unor întrebări la care autoritățile statului vor trebui să răspundă mai ales în această perioadă când corupția dă ultimele tunuri în fața ofensivei oamenilor legii.

 

 

 

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s