Dezbatere electorală liberală la Târgu-Jiu cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu şi prefectul Gheorghe Paraschiv

Goe

Prefectul liberal de Gorj, Gheorghe Paraschivu, se implică tot mai mult în campania electorală. Ca să arate că face ceva, a pus de o conferinţă liberală pe teme de…minerit, ce nu au făcut liberalii când trebuia. Concluzii, platitudini ca de obicei. Liberalii nu au soluţii dar se fac că lucrează iar minerii vor pleca acasă.

România are nevoie de o strategie energetică deoarece cărbunele nu poate dispărea, este o problemă de securitate energetică, a declarat vineri, la Târgu-Jiu, europarlamentarul Marian Jean Marinescu, în cadrul unei dezbateri pe tema viitoarei Directive Europene privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon și a sporirii investițiilor în domeniu.

Evenimentul, la care au participat reprezentanți ai companiilor energetice, Complexul Energetic Oltenia și Complexul Energetic Hunedoara, ai organizației Bankwatch, directori ai instituțiilor deconcentrate din județ și lideri sindicali din zona mineritului, a avut drept obiectiv strângerea celor mai bune propuneri din partea factorilor locali pentru viitoarea Directivă care va reglementa reducerea emisiilor de dioxid de carbon de la 1,74% cât este în prezent la 2,2% începând din anul 2021.

Potrivit lui Marian Jean Marinescu, valoarea investițiilor pentru infrastructura termocentralelor pe cărbune este comparabilă cu cea de la grupurile centralei de la Cernavodă.

„Avem nevoie de strategie energetică ieri, nu astăzi pentru că trebuie să știm, cărbunele nu poate dispărea, este o problemă de securitate energetică, mai ales la procentul pe care l-am ajuns la regenerabil, care mie mi se pare foarte mare, nu se poate să nu ai cărbune, să nu intervii imediat când ai nevoie. Pe de altă parte, nivelul de investiții în cărbune, ca să îl aducem la cerințele de astăzi, este comparabil cu nivelul de investiții în grupurile de la Cernavodă și atunci cineva trebuie să aleagă, facem atomic sau facem cărbune? Pe de altă parte, avem hidro, dacă tot avem atât de multă regenerabilă nu ar trebui să avem și o posibilitate de acumulare? Erau prevăzute două hidrocentrale să fie construite, una la Tarnița și una la Islaz (…) Deci cineva trebuie să decidă și asta este strategia energetică făcută cu consultare cu toată lumea”, a spus Marinescu.

În cadrul dezbaterii, reprezentanții CEO și-au declarat nemulțumirea față de modul în care funcționează Planul Național de Investiții în contextul în care, din anul 2013, societatea nu a primit fonduri pentru eventuale lucrări cu toate că au depus toate documentațiile necesare.

Atât șeful Diviziei Energetice a CEO, Ionel Ilie, cât și directorul Termoncentralei Paroșeni, Doru Vișan, au punctat faptul că statul român trebuie să se implice în susținerea investițiilor la companiile energetice, ei subliniind totodată că, în condițiile în care județele Gorj și Hunedoara depind, din punct de vedere social și economic, în proporție de circa 80% de minerit și energie, este necesară și o intervenție asupra viitoarelor efecte sociale legate de disponibilizarea masivă a personalului.

„Nu am primit din anul 2013 niciun ban pentru Planul Național de Investiții. Am depus multe proiecte și nu am primit nimic până în prezent, ei au motivat că din cauza birocrației. Suntem doar doi producători care am depus documentația necesară, completă, noi și de la Petrom, dar nu am primit absolut nimic, ne-au zis că avem dreptul la acești bani, dar mai mult nu. Din această cauză, avem lucrările la grupul energetic nr 5 care sunt blocate de doi ani”, a spus Ionel Ilie.

La finalul dezbaterii, Marian Jean Marinescu le-a transmis celor prezenți că a reținut câteva propuneri interesante pe care le va introduce în amendamentele viitoarei Directive europene.

„Am reținut câteva propuneri destul de interesante pe care vi le voi trimite în momentul în care le voi introduce concret în amendamente. Trebuie să aveți încredere că se poate să modificăm legea”, a conchis europarlamentarul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.