Marele ”fâs” al procurorilor gorjeni: dosarul Bacalaureatul

CretuCel mai mare dosar anticorupție din Gorj, în concepția procurorilor gorjeni, s-a dovedit un fiasco. Judecătorii au trebuit să decidă achitarea celor implicați deoarece dovezile au fost neconcludente, DGA-cel care a instrumentat cazul inițial-având serioase lacune în pregătirea pentru instanță a dosarului. Din sentință aflăm că ”Achită inculpatul Creţu Nicolae, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită” deși omul de afaceri a fost acuzat de dare de mită dar rechizitoriul a fost făcut ”cu picioarele”.

 

Omul de afaceri Nicolaie Crețu, patron la restaurantul ”Rebecca” din municipiu, a fost cap de afiș în dosar, fiind acuzat că a tras sforile în vara lui 2014 pentru a-și ajuta băieții gemeni să ia examenul de bacalaureat cu ajutorul pilelor pe care le avea, mai ales că toate mesele organizate pentru membrii comisiei de examinare s-au ținut la localul său. În dosar au fost inculpați și directorii școlii de la Bustuchin, acuzați că i-au lăsat pe elevi să copieze la examenul de capacitate în schimbul unor mici favoruri primite de la părinți. Acum toți inculpații din dosar au primit achitare din partea judecătorilor, procurorii urmând cel mai probabil să conteste decizia respectivă.
„Achită inculpatul Perescu Claudiu Ion, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, (…) Achită inculpata Popescu Elena, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. (…) Achită inculpatul Udroiu Vasile, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, (…)Achită inculpatul Creţu Nicolae, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită. (…)Constată încetată de drept măsura controlului judiciar dispusă faţă de inculpaţii Udroiu Vasile şi Creţu Nicolae. În baza art. 275 al. 3 C.proc.pen cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. (…)Dispune îndreptarea erorii materiale din cuprinsul s.p. nr.73/2016 în sensul că se va menţiona corect îl priveşte pe inculpatul Creţu Nicolae infracţiunea de dare de mită, prev.şi ped. de art.290, în loc de infracţiunea de luare de mită, prev. şi ped. de art.289, cum în mod eronat s-a redactat”, a decis instanța.
Procurorii susțin în rechizitoriul trimis instanței că gemenii lui Crețu au copiat la BAC, așa cum ar fi copiat întreaga clasă, anchetatorii având însă nevoie de probe pentru a demonstra că în schimbul acestui „favor” dascălii au și primit ceva. „Din probatoriul administrat în cursul urmăririi penale s-a stabilit că lucrările la limba  română ale celor doi  fii ai  inculpatului Creţu Nicolae au  fost scoase din centrul de examen prin intermediul acestuia şi le-au fost date  să  fie  refăcute, iar  foaia  suplimentară din mijloc a  fost  completată de cei doi elevi în afara examenului, fiind  contrafăcute semnăturile  profesorilor  supraveghetori I.O. şi P.I. Lucrările refăcute au  fost  introduse ulterior la  centrul de evaluare de la  Liceul Tehnologic, unde s-au  corectat“, susțin anchetatorii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s