Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin, de la extaz la agonie

 

 

 

Raan

 

Cândva o ”bijuterie” a industriei românești, Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin este pe cale de dispariție ca și entitate economică, asta după ce statul a sistat producția de apă grea necesară funcționării centralelor nucleare dar nu a găsit soluția conservării unei producții anterioare de peste 1 miliard de euro. În tradiționalul stil de după 1989, România își distruge capacitățile industriale pentru a putea să importe din străinătate ”apa grea”, exemplul din acest caz.

În imediata apropiere a județului Gorj, în Mehedinți, funcționează încă, cel puțin pe hârtie, Uzina de apă grea ROMAG PROD. Aceasta  este sucursală a Regiei Autonome Pentru Activități Nucleare (RAAN) și avea o capacitate de 360 tone/an, producând apă grea de cea mai bună calitate la vremurile bune ale acesteia.

Făcând parte dintr-o ramură de top a industriei naționale de profil,  pe lângă Centrala de la Cernavodă, Uzina de la Dunăre exporta apă grea în Coreea de Sud, China, Statele Unite ale Americii și Germania. Sucursala ROMAG mai producea și apă superușoară, azot lichefiat, aer instrumental, apă demineralizată, apă potabilă, apă distilată și apă industrială. Unicat în Europa, ROMAG-ul era totodată cel mai mare producător de apă grea din lume, România fiind singura țară din Europa care a dezvoltat o filieră nucleară de tip CANDU.

Din nefericire, acele vremuri rămân doar de povestit nepoților, Uzina de apă grea ROMAG PROD Drobeta Turnu Severin agonizează în prezent spre dispariție. Cu datorii de 200 milioane de euro, Guvernul a decis să închidă unitatea şi a anunţat că va cumpăra apa grea, necesară eventualei deschideri a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, din Canada, unul dintre puţinele state care o mai produce. Acest lucru ar bucura importatorii și ar lăsa România și la acest capitol fără o sursă internă importantă.

 

Bomba de Turnu Severin

Potrivit informațiilor noastre, apa grea depozitată la ROMAG PROD depășește 1,2 miliarde euro. Situația este disperată din acest punct de vedere pentru că se poate produce o catastrofă ecologică.  Lucrurile au devenit dramatice  după ce, în 28 ianuarie 2016, RAAN a intrat în faliment, toate contractele urmând a fi denunţate, iar bunurile Regiei – scoase la vânzare sau lichidate. Inclusiv contractele de depozitare a apei grele… Iar proprietarii de drept ai acesteia, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale – ASNRSPS şi NUCLEARELECTRICA SA nu au anunțat până în prezent  preluarea în siguranţă a produsului și vorbim aici  de câteva sute de butoaie care trebuie menţinute la o temperatură constantă (peste temperatura de îngheţ) şi care trebuie verificate periodic pentru a confirma calitatea produsului, fiind posibile unele procese de coroziune.

Lucrurile trenează de câțiva ani. Fostul premier Victor Ponta a vizitat platforma RAAN, vizită în urma căreia în martie 2015 guvernul a aprobat un memorandum, unde se face referire inclusiv la managementul apei grele post-închidere controlată: ”proiectantul general al unităţilor de producere a apei grele – Regia Autonomă Tehnologii pentru Energie Nucleară (RATEN) –-Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Operaţiuni Nucleare (CITON) a studiului de impact impus de oprirea controlată a producţiei de apă grea şi a proiectului pentru managementul apei grele, post închidere controlată, pentru toată perioada de operare a unităţilor 1 – 4 de la CNE Cernavodă în cadrul programului nucleu de cercetare-dezvoltare derulat prin bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice”.

Cine este vinovat de situația create la Turnu Severin? Poate că una dintre instituțiile (Ministerul Energiei – forul titular al RAAN respectiv Ministerul de Interne – forul titular al ANRSPS) care ar trebui să rezolve problema managementului apei grele după oprirea RAAN ar trebui să facă ceva!Altfel riscăm probleme de toate tipurile dar parcă îi mai pasă cuiva de România.

 

Reclame

Un gând despre „Uzina de Apă Grea de la Turnu Severin, de la extaz la agonie”

  1. cangrena se intinde in toata Oltenia .. inchiderea RAAN atrage inchiderea unor mine.. si nimeni nu face nimic.. nimeni nu-i trage la raspundere pe fostii directori, unii ajunsi acum parlamentari sau prosperi oameni de afaceri …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s