Pregătiri pentru concedieri în CEO, pentru început șefii…

grigorescuComplexul Energetic Oltenia va reduce de la 1 iunie cu 21% posturile de conducere astfel încât dintr-un număr de 494 de funcții, câte existau la finele anului trecut, vor rămâne 388, conform noii organigrame care va intra în vigoare luna viitoare.

Această operațiune face parte din vastul plan de eficientizare a societății ce prevede disponibilizarea a 5.000 de angajați până în 2020, prin schema de plecări voluntare și pensionare.

Conform  Pandurul, noua structură organizatorică se dorește a fi una flexibilă, funcțională și cu mai puțini șefi. În prezent, în companie sunt15.000 de angajați astfel încât există un șef la 30 de oameni. “Dacă ne ia trei luni să ajungă o hârtie până la director, avem o problemă”, a declarat recent ministrul energiei, Victor Grigorescu.

Acesta a spus că așteaptă de la CE Oltenia un plan de redresare complex, agreat cu partenerii sociali. “Repet că nu există posibilitatea sau spectrul insolvenței la CE Oltenia. Complexul are trei lucruri de făcut. În primul rând este nevoie de un plan de eficientizare, agreat cu partenerii sociali. În al doilea rând, există de mai mulți ani discuții pentru proiecte mari de investiții care vor crea o piață pentru cărbunele din Oltenia.

Aceste discuții trebuie clarificate și chiar merită să tragem o concluzie, pentru că vorbim de o piață nouă pentru 95% din producția actuală de cărbune din Oltenia”, a declarat ministrul. Sindicatele și directorii de la CE Oltenia vor începe de luni, 23 mai, negocierile pe seama celor 2.000 de disponibilizări din acest an. Dacă există avizul federațiilor sindicale, concedierile vor demara din luna august.

„Am stabilit că luni ne întâlnim să negociem. Planul cuprinde şi disponibilizări, dar asta vom negocia, număr de oameni, criterii de disponibilizare. Noi nu putem să venim decât cu propunerea trecută în programul aprobat de Consiliul de Supraveghere şi de AGA. Acum trebuie să negociem cu partenerii sociali. Noi ne propunem, dar nu putem să ştim că se va realiza 100%.

În principiu nu se poate fără acordul tuturor federaţiilor. Vom încerca să îi convingem pe toţi că trebuie să facem restructurare. Nu mai este posibil cu 1 iulie pentru că am întârziat noi cu toate formalităţile care trebuie făcute. Se va pune în discuţie probabil cu 1 august”, a declarat Ionel Ilie, directorul Diviziei Energetice a CE Oltenia, citat de Pandurul. Cel mai mare producător intern de energie electrică pe cărbune, Complexul Energetic Oltenia, se află într-o situație extremă din mai multe motive: managementul dezastruos din ultimii ani, politica autorităților de încurajare a energiilor verzi și dezinteres pentru producția de cărbune, concurența puternică venită din mediul privat, vezi cazul OMV Petrom.

Compania raportează pierderi anuale record, concedierile sunt permanente, în timp ce Curtea de Conturi a descoperit foarte multe neregularități cu iz penal. Nu există în prezent niciun plan de eficientizare a societății și ideea care domină în Gorj, locul unde se află marile cariere de lignit și cele primele două termocentrale din țară, Turceni și Rovinari, este aceea că se caută închiderea Complexului pentru a favoriza energiile verzi și pe ceilalți producători de curent.

Recentul marș al unor mineri spre București s-a lăsat cu un acord semnat cu Ministerul Energiei iar principalul punct este acela de a nu se pune compania pe butuci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.