Termocentralele gorjene monitorizate prin satelit la poluare

TermoNASA a efectuat un studiu cu privire la nivelul unor poluanţi, în intervalul 2005 – 2015, pentru mai multe ţări industrializate din lume, printre care şi România. Cercetarea a fost efectuată cu ajutorul satelitului AURA aflat pe orbită în jurul Pământului din 2004.

Potrivit  Greenpeace, satelitul furnizează observaţii globale asupra stratului de ozon şi a gazelor cheie ce poluează atmosfera, cum ar fi dioxidul de azot (NO2) şi dioxid de sulf (SO2). Satelitul a identificat surse crescute de dioxid de sulf în mai multe zone cercetate, printre care şi în judeţul Gorj. „Sursele notabile de SO2 includ, de exemplu, industria minieră şi districtele industriale din regiunea Donbass în estul Ucrainei, marile termocentrale pe cărbune din jurul Mării Marmara şi din sudul Turciei, precum şi cele din judeţul Gorj în sud-vestul României, din Galabovo în Bulgaria, din Belgrad în Serbia, şi Megalopolis în sudul Greciei. Cele mai multe zone cu nivel ridicat de dioxid de sulf se datorează utilizării cărbunelui (lignit – cărbune de calitate inferioară cu un conţinut mare de sulf) pentru generarea de energie electrică şi îndepărtării incomplete a SO2 din gazele de ardere evacuate pe coş“, se arată într-un comunicat al Greenpeace.

Cu toate acestea, studiul indică scăderi considerabile ale nivelului de dioxid de sulf în Gorj ca urmare a retehnologizărilor efectuate. „Studiul indică scăderi considerabile de dioxid de sulf în judeţul Gorj din România, în Grecia şi în Bulgaria, probabil ca urmare a unor măsuri mai stricte de control privind emisiile de SO2 de la termocentrale, ca răspuns la mandatele Uniunii Europene“,

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s