EMC Roșia pusă pe butuci de Agenția de Protecția Mediului Gorj

RosiaPeste 1.200 de mineri riscă să fie trimişi în şomaj tehnic, ca urmare a faptului că activitatea depozitului de cărbune de la Roşia a fost suspendată de APM Gorj. CE Oltenia ar fi trebuit să construiască un depozit în afara oraşului Rovinari, dar a ieşit din termen. Mai întâi a avut probleme cu titlurile de proprietate pe terenul unde urmează să fie construit noul depozit, iar acum licitaţia a fost contestată de trei ori. Și Termocentrala Rovinari, care este cea mai eficientă din tot complexul, ar avea de suferit, asta pentru că nu va mai avea suficientă materie primă pentru a pune în funcţiune grupurile energetice.

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj a emis săptămâna trecută notificarea de suspendare a activității depozitului de cărbune al carierei Roșia, urmare a neconformării privind mutarea acestuia pe un alt amplasament, cât să nu mai afecteze prin zgomot și praf cetățenii din Rovinari.

 

„Situația de la Roșia există din 2010. Niciunul dintre directorii care s-a perindat pe la conducerea carierei nu a fost interesat de mutarea depozitului. Mai mult decât atât au plătit 6.3 hectare pentru amplasamentul noului depozit, nu au fost în stare să-l mute acolo, au avut inclusiv toate avizele necesare. Ce am înțeles eu, că directorul Diviziei Miniere a făcut contestaţie și că încercăm să obținem modificarea traseului de transport cărbune pe o linie care să bage direct în termocentrala Rovinari. În schimb rămâne problema stocului existent în depozit la ora actuală. Probabil de săptămâna viitoare vor fi procese la urgență pentru o ordonanță preşedinţială prin care să anulăm decizia și să prelungim termenul cu 6-7 luni”, a comentat Cristian Lădaru, sindicalist la cariera Roșia.
Relocarea depozitului de cărbune trebuia să fie făcută încă de la sfârșitul lui 2015, când a fost termenul inițial de conformare. Abia în luna noiembrie 2015 compania a organizat licitație pentru stabilirea constructorului care să realizeze depozitul cel nou, pe raza comunei Fărcășești, invocând probleme legate de achiziționarea terenurilor pe care să amenajeze depozitul. Firmele s-au tot contestat între ele, de trei ori până acum, iar acum se discută despre reluarea licitației.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s