Justiția din România a preluat modelul Erdogan cu încălcarea drepturilor cetățenilor

prunaMinistrul Justiției, Raluca Prună, a declarat recent, referitor la persoanele cercetate penal care candidează, că nu se poate reglementa la nivel de legislație bunul simț, dar că modul prin care se poate sancționa acest lucru este votul cetățenilor. Controversatul ministru doar că nu spune direct ce bine ar fi sub Erdogan.

„Persoana care este în cursul unei cercetări penale sau al urmăririi penale și care nu este încă o persoană condamnată este prezumată nevinovată. Acum noi nu putem reglementa la nivel de legislație, cum să spun, bunul simț — faptul că dacă eu mă aflu într-o procedură penală ar fi bine poate să nu mă mai erijez într-un model pentru societate și să mă prezint drept candidat care să conducă cetatea. Să conducă cetatea către ce? Noi nu putem legifera asta, dar cred că modul prin care putem sancționa acest lucru este fiecare cu votul său”, a afirmat Raluca Prună, la Radio România Actualități.

Potrivit Ralucăi Prună, câtă vreme nu se face acest lucru și câtă vreme în continuare persoane — fie în urmărire penală fie condamnate — se prezintă din nou în alegeri și sunt alese „aproape că pare avantajos”.

Pe de altă parte, Raluca Prună a făcut și precizări despre asigurarea, în perioada următoare, a unui cadru legislativ pentru a se putea confisca produsul infracțiunii.

„Tot la nivel de legislație, urmează să decidem ca pentru anumite infracțiuni economice, de exemplu pentru evaziunea fiscală, unde de altfel se lucrează la modificarea legii, să ne asigurăm că în măsura în care se plătește prejudiciul în integralitate și se dă înapoi produsul infracțiunii nu se mai antrenează o pedeapsă penală care să conducă la suprapopularea penitenciarelor și la ținerea persoanei în custodia statului cu niște costuri pentru societate. (…) Cred că, dacă îi lăsăm pe oameni liberi, deci le luăm înapoi ce au furat și îi lăsăm să muncească, împreună cu o lecție amară — mi-ai furat banii, ți i-am luat înapoi și trebuie să o iei de la un moment zero—, există premisele ca acești oameni să muncească în mod corect”, a explicat ministrul Justiției.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.