Generalul Dan Voinea vorbește despre ”subminarea puterii de stat” în cazul protestelor antiguvernamentale

 

voineaDe 8 zile, românii ies în stradă, tot mai mulţi de la o zi la alta,  şi strigă, şi cer, în adunări neautorizate legal, demisia guvernului abia instalat.  De 3 zile, alți români cer în stradă demisia președintelui Iohannis.

Întrebat ce crede, prin prisma experienţei pe care o are, de magistrat vechi, care a anchetat dosarele revoluţiei şi mineriadelor, despre mişcările de stradă din ultima vreme din Bucureşti, dar şi din alte mari oraşe ale României, gen. mag. (r) Dan Voinea, fostul şef al Parchetelor Militare, spune: Eu cred că se lucrează foarte mult pe internet. Opoziţia, cu tineretul în special, care ia de bună o informare care este trunchiată şi care este considerată, aşa cum este prezentată, un fel de avantaj pentru cei de la putere care au dosare şi nu ştiu ce mai au.  Dar, pe de altă parte, cei de la putere nu au ştiut să comunice: în sensul că ei trebuiau să înceapă cu decizia Curţii Constituţionale care a spus  Parlamentului de un an de zile să schimbe legea şi nu a vrut Guvernul Cioloş să o facă la timpul respectiv; că această infracţiune (n.r. – a abuzului în serviciu) are probleme de conţinut şi a  făcut obiectul multor critici la Curtea Europeană, plus ce spune Comisia de la Veneţia care a discutat despre  abuzul în serviciu; că abuzul acesta în serviciu îl avem noi, aici, în România, şi îl mai au  încă vreo două-trei ţări din Europa, iar alte ţări nu au aşa ceva – au abuzul de putere, care este cu totul altceva. Şi aşa  mai departe. Trebuia ca oamenii să aibă cultura acestei infracţiuni pe care vor s-o modifice. Dar a apărut suspiciunea că ordonanţa de guvern s-a dat noaptea, plus toate discuţiile pe care le vedem că stau la baza revoltei populaţiei”.

Amintiri despre Piața Universității

„Pe undeva,  se pot compara aceste demonstraţii de acum cu ce s-a întâmplat în anii `90, prin încrâncenarea cu care,  pentru o idee, lumea protestează şi solicită demisia guvernului, adică s-a ajuns să se solicite în stradă măsuri politice, dacă vreţi. Dar, spre deosebire de ce s-a întâmplat în 1990 şi 1991, acum nu s-a intervenit în forţă, ca la mineriade. Acum, protestatarii sunt lăsaţi în pace, să stea acolo cât vor…”.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.