Între DNA și SRI există doar legea

sri-dna

Presa și oamenii politici au rămas surprinși de faptul că la bilanțul DNA nu a mai participat directorul SRI. Având în vedere că instituțional cele două instituții au atribuții diferite, participările din anii trecuți poate au fost exagerate. Dinspre SRI au apărut și alte informații care arată motivul pentru care reprezentanții acestei instituții nu s-au regăsit printre invitații la ceremonia DNA.

Serviciul Român de Informaţii nu are nici un protocol cu Direcţia Naţională Anticorupţie, iar protocoalele cu multe instituţii ale statului sunt „perfect legale”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea. Acesta a precizând că multe dintre protocoale au fost anulate după decizia Curţii Constituţionale din martie 2016, de când SRI „nu mai pune în aplicare nimic în afară de mandatele de siguranţă naţională”.

„SRI nu are niciun protocol cu DNA. Avem protocoale cu multe instituţii ale statului, perfect legale, care nu fac altceva decât normează activitatea ofiţerilor SRI în raport cu parchetele sau alte instituţii pe atribuţiile date de lege. Astăzi, multe din aceste documente nu mai sunt actuale pentru că noul Cod penal şi Cod de procedură penală şi decizia Curţii Constituţionale din martie 2016 le-au anulat”, a spus Ovidiu Marincea.

Purtătorul de cuvânt al SRI  a precizat că astfel de protocoale sunt strict secrete, pentru că normează activitatea operativă a ofiţerilor acestui serviciu în raport cu atribuţiile legale privind punerea în aplicare a mandatelor de la judecători, de supraveghere tehnică.

„Toate astea le făceam pe baza unui mandat de la judecător, iar protocoalele normau această activitate: ce ofiţeri/departamente de la SRI pun în aplicare mandatele, cu ce resurse, normau schimbul de informaţii pe speţele în cauză etc.”, a mai spus purtătorul de cuvânt al SRI.

Precizările din partea SRI sunt absolut normale. Astfel, Ovidiu Marincea a precizat că ofiţerii SRI nu făceau muncă de cercetare penală, nu interogau şi nu scriau probatorii.”Nu au făcut-o niciodată. Jobul nostru era să informăm, este şi astăzi, iar înainte de decizia Curţii Constituţionale aveam şi obligaţia să punem în executare mandatul de supraveghere operativă şi de supraveghere tehnică. Acum, aceste protocoale nu mai sunt valabile, pentru că SRI nu mai pune în aplicare nimic în afara de mandatele de siguranţă naţională”, a explicat Marincea.

Informaţii despre un protocol SRI – DNA au existat în presă încă de la începutul anului.Procurorul general al României, Augustin Lazăr, declara, la începutul lunii februarie, că protocoalele cu SRI sunt semnate cu Ministerul Public, nu direct cu DNA sau DIICOT, pentru a evita suspiciuni că ar exista parti-pris-uri care depăşesc cadrul legal.Lazăr preciza că protocoalele încheiate de Ministerul Public cu SRI sunt secrete pentru că ele vizează combaterea terorismului, a migraţiei transfrontaliere şi alte asemenea fapte, care nu pot fi combătute „la vedere” şi presupun o anumită confidenţialitate.

Ministerul Public preciza că încheierea unui protocol de cooperare cu Serviciul Român de Informaţii a fost justificată de cadrul legal în vigoare la data respectivă, potrivit căruia implementarea măsurilor de supraveghere tehnică se realiza prin intermediul SRI.

Potrivit Parchetului,  protocolul cu SRI şi-a încetat efectele în momentul publicării Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale, ce nu mai prevedea posibilitatea ca serviciile de informaţii să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică emise în dosare penale, cu excepţia celor  privind infracţiuni de terorism şi contra securităţii naţionale, pentru care SRI are competenţă.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.