Scandalul ”Protocoalelor”, faza pe Comisia SRI

 

tutuianu1

După ce mai multe săptămâni la rând s-a vorbit în spațiul public despre diverse protocoale încheiate de SRI cu diverse instituții din Justiție, unele care ar fi putut să încalce chiar legislația în vigoare, Comisia de control a SRI pare să fi lămurit lucrurile. Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei, a declarat în urma audierii conducerii SRI că directorul acestei instituții, Eduard Hellvig, a hotărât  denunţarea tuturor protocoalelor încheiate între SRI cu alte instituţii, inclusiv din domeniul justiţiei, care nu se corelează cu modificările legislative intervenite de la momentul încheierii.

Până la urmă pare să fi fost o furtună într-un pahar cu apă acest subiect al protocoalelor  încheiate de SRI, situație lămurită chiar de Adrian Țuțuianu, președintele Comisiei de control a SRI și membru marcant al PSD. S-a aflat în urma audierii conducerii SRI că  Eduard Hellvig, directorul SRI, a decis denunţarea protocoalelor care nu se corelează cu modificările legislative.

„În urma analizei realizate la SRI, din dispoziţia domnului Hellvig, s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităţilor juridice şi nu se corelează cu modificările legilative intervenite de la momentul încheierii acestora, iar alte protocoale şi-au atins obiectivele. Ca urmare, directorul SRI a hotărât denunţarea tuturor protocoalelor aflate în această situaţie, cu notificarea co-semnatarilor, inclusiv a protocoalelor din domeniul Justiţiei, care nu mai corespund criteriilor de necesitate şi utilitate”, a spus Ţuţuianu.

Acesta  a arătat că, de principiu, protocoalele de cooperare reprezintă o formă legală, firească necesară de cooperarea inter-instituţională, care stabileşte atribuţiile fiecărei instituţii co-semnatare.

„SRI a încheiat protocoale începând cu 1992 la iniţiativa sa, a altor instituţii, unele aprobate prin hotărâre a CSAT. Protocoalele sunt bilaterale sau multilaterale, marea majoritate au caracter secret de stat pentru că privesc obiective, resurse, şi informaţii ale SRI. Au existat şi există protocoale cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, ministerul Justiţiei, ministerul Transporturilor, ministerul Comerţului, ministerul Sănătăţii”, a mai spus Ţuţuianu.

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat, marţi, că SRI a încheiat cu PÎCCJ un protocol de colaborare în 2009, care a funcţionat până în 2016, când a fost publicată decizia CCR privind interceptările.

„Legat de protocoalele încheiate între parchete şi SRI, pot preciza că există un protocol încheiat în 4 februarie 2009 între SRI şi PÎCCJ. El are la bază Legile 14/1991, 51/1992, CPP, Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, legile de organizare a DNA, DIICOT, Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie. Există hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI şi ministerul Public. Strategia de apărare pentru 2015-2019 prevede încheierea unor protocoale inter-instituţionale între instituţiile care au rol în asigurarea securităţii naţionale”, a spus Ţuţuianu.

Întrebat dacă între SRI şi DNA a existat un protocol, Ţuţuianu a răspuns: „Între PÎCCJ şi SRI. DNA e structură a acestui Parchet”. Țuțuianu  a arătat că aceste protocoale au funcţionat până anul trecut, în 2016, când a fost publicată decizia CCR, iar „lucrurile nu au putut continua în modalităţile existente până la acea dată”.

„La momentul acesta vorbim de Ordonanţa 6/2016, care prevede o colaborare pe bază de protocol între SRI, ministerul Public, MAI care reglementează condiţiile tehnice de aces la sistemele tehnice ale organelor judiciare. La acest moment, potrivit deciziei CCR, toate structurile de Parchet îşi reglează singure activitatea de înregistrare, e problema de acces la sistemele de înregistrare”, a spus Ţuţuianu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.