Gelu Diaconu, necruțător cu guvernele Cioloș și Grindeanu

Gelu Diaconu, fostul  președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, a dezvăluit recent  circumstanțele înlăturării  sale de la vârful ANAF și anunță un viitor sumbru pentru actualii guvernanți. Într-un articol publicat  pe blogul propriu, Gelu Diaconu vorbește de   „incompetența” echipei fostului premier Dacian Cioloș și „populismul deșănțat” al Partidului Social Democrat, ambele „distrug finanțele țării”.

Gelu Diaconu vorbește de momentul  noiembrie 2015 (cu câteva zile înainte de căderea guvernului Victor Ponta), când a refuzat să avizeze proiectul de buget pe anul 2016 pe care îl primise de la ministrul de atunci al Finanțelor, Eugen Teodorovici, și care urma să fie depus în Parlament. Totuși, „la insistența unor colegi din minister”, Diaconu a semnat documentul, dar cu obiecțiunea: „venituri supraestimate cu cca 7 miliarde de lei”.

„Din precautie, nu mai vroiam să-mi asum o programare bugetară supraestimată pe anul 2016 cu care politrucii din exteriorul ANAF să se împăuneze iar eu prin presiunea exercitată pe colectare să îmi asum oprobriul public generat de o campanie mass media dirijată, chiar dacă știam că aș putea să îndeplinesc planul de încasări, în condițiile în care eram lăsați să menținem aceeași presiune în lupta cu evaziunea”, scrie Gelu Diaconu.

Fostul șef al Fiscului povestește că zilele sale nu au fost mai liniștite nici cu tehnocrații. După instalarea acestora la guvernare, noul ministru al Finanțelor, Anca Dragu (pe care Diaconu o cataloghează drept „o persoana de pe o alta planeta in materie de cunostinte necesare ocuparii unei asemenea functii”, ca orice tehnocrat care se respectă N.R.), îi retrimite președintelui ANAF pentru avizare același proiect de buget al lui Teodorovici, „deloc modificat”.

„Refuz și de această dată avizarea fără obiecțiuni, cu atât mai mult cu cât tehnocrați dăduseră deja semnale puternice și clare că ar cam trebui relaxată luptă cu evaziunea, fiind interesați exclusiv de jocurile de imagine și să servească interesele gulerelor albe care i-au adus la putere”, își amintește Gelu Diaconu.

Gelu Diaconu spune că a cedat în fața premierului Cioloș,  tehnocratul dând de înțeles că și-ar fi stricat imaginea dacă ar fi trimis în Parlament, încă din primele zile de mandat, un proiect de buget avizat cu obiecțiuni. Când părea că toate lucrurile sunt în regulă, Diaconu spune că a fost implicat în „spectacolul pus în scenă de fabricanții de dosare” la numai o zi după ce i-a refuzat premierului Cioloș rugămintea să își continue activitatea la conducerea Fiscului, motivând că îi va fi imposibil să colaboreze cu ministrul Anca Dragu, din cauza incompetenței acesteia în materie de administrare fiscală.

De fapt, Gelu Diaconu avertizează că ”habarnismul populist” al guvernanților actuali-PSD și ALDE-are mari șanse să arunce în haos bugetul de stat și cum România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.