Bani mulți la Gorj de la Guvernul Tudose

Sănătate, educație, apă-canalizare, iluminat public, transport/drumuri, salubrizare sunt domeniile care vor beneficia de finanțare de la guvern în perioada următoare.  Suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL 2, în județul Gorj se ridică la 677,1 milioane lei. Banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe și școli,  alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor.  Practic, în județul Gorj suma disponibilă pentru construirea ori modernizarea creșelor și școlilor, este de 107,63 milioane lei. Pentru extinderea rețelelor de canalizare s-au alocat 79.5 milioane de lei, iar pentru introducerea apei curente 152,2 milioane lei. În ceea ce privește reabilitarea sau amenajarea drumurilor resursa financiară pentru următorii trei ani – până-n 2020 – este de 290 milioane lei.

Câteva exemple relevante pentru nevoile și așteptările comunităților din județul nostru care-și găsesc răspunsul prin PNDL 2 sunt: Reabilitare drum județean DJ 672E, ce traversează localitățile Cornești, Stolojani, Câmpofeni, Arcani, Sănătești și Runcu; Reabilitare DJ 674 , Vlăduleni-Urdari-Turceni – Ionești – limita județ Mehedinți, 44+146 (km 0+000-km 44+146); Modernizarea și reabilitarea zonei protejate a Ansamblului Monumental CALEA EROILOR, municipiul Târgu Jiu. Din acest moment revine primarilor fiecărei localități responsabilitatea de a întocmi ori completa documentația legală necesară fiecărui proiect, pentru ca banii să ajungă acolo unde este nevoie de ei.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2, pentru localitate și județ este disponibilă aici: http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564 . La nivel național, PNDL 2 înseamnă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până-n 2020. Au fost depuse peste 13.000 de proiecte cu o valoare totală de peste 67 miliarde lei, mai mult decât dublu decât suma de 30 miliarde lei alocată prin lege pentru perioada 2017-2020. Au fost selectate științific, pe baza unor criterii obiective, peste 6.851 de proiecte cu valoare totală de 29,9 miliarde lei. Proiectele au fost depuse de autoritățile locale în funcție de necesitățile reale ale comunităților. Astfel, la nivel național, a rezultat următoarea repartizare a fondurilor:

o          9 miliarde lei pentru rețele de alimentare cu apă și canalizare

o          16 miliarde lei pentru drumuri și poduri (județene, comunale sau orășenești)

o          4 miliarde lei pentru unități de învățământ (creșe, grădinițe, școli, colegii)

o          1 miliard lei pentru unități medicale.

„Pentru prima dată  fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în calcul, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea  în interiorul județelor.

În formula alocării fondurilor pe județe sunt patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Ca urmare , indiferent de culoarea politică a președinților de consilii județene sau de bazinul electoral, județele au primit bani după criterii obiective raportate la cei patru indicatori privind structura demografică și administrativă și capacitatea financiară a acestora. Astfel, în PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demonstrează asigurarea  unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tuturor cetățenilor”, potrivit unui comunicat transmis de Biroul de presă al PSD Gorj

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.