Sute de incendii de vegetație în Gorj

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj au prezentat în această săptămână, în cadrul unei conferințe de presă, un bilanț privind numărul incendiilor de vegetație uscată înregistrat în județ, în acest an. ”S-a intervenit pentru localizarea şi lichidarea a 489 incendii de vegetaţie uscată. Nu de puţine ori intervenţiile pompierilor au fost foarte dificile, în principal zonele greu accesibile pentru a interveni cu autospecialele din dotare, precum şi intensitatea vântului care influenţa propagarea incendiilor cu rapiditate. Cele mai multe astfel de incendii survin în urma dorinţei cetăţenilor de a igieniza terenurile şi de a le pregăti pentru lucrările agricole. Intervenţia specializată pentru stingerea acestor arderi necesită utilitarea unui volum apreciabil de resurse, costurile acestor intervenţii fiind semnificative. Cele mai recente situaţii în care incendiile de vegetaţie uscată au produs pagube semnificative, intervenţia promptă a pompierilor militari făcând ca acestea să nu se transforme în adevărate dezastre pentru viaţa şi bunurile cetăţenilor, au avut loc în datele de 19 august 2017, în localităţile Tismana şi Pestisani, satele Vîlcele şi Boroşteni, precum şi în data de 23 august 2017, în localitatea Ciuperceni”, a declarat August Malacu, inspector șef al ISU Gorj.
Reprezentanții instituției mai spun că a fost aplicată o singură amendă, pentru că adesea autorii nu pot fi identificați. ”ISU Gorj a aplicat, în data de 25 august 2017, o sancţiune contravenţională în cuantum de 2500 lei unei persoane din comuna Fărcăşeşti, satul Roşiuţa-Jiu. Persoana respectivă a utilizat focul deschis făra a respecta prevederile legale, producând un incendiu de vegetatie care s-a extins la vecinătăţi, cuprinzând şi un gard împrejmuitor. A fost nevoie de intervenţia a două echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului de Pompieri Târgu-Jiu pentru a localiza şi lichida incendiul”, a mai precizat Augustin Malacu.
O altă măsură a fost luată în urma incendiului izbucnit, săptămâna trecută, la Ciuperceni, unde casa părintească a primarului din localitate a luat foc. Totul ar fi pornit, după ce un vecin ar fi incendiat vegetația uscată, iar flăcările s-au extins rapid.
”În urma incendiului de vegetaţie uscată care s-a extins la o casă de locuit şi două anexe gospodăreşti din comuna Ciuperceni au fost efectuate verificări la faţa locului de către lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj şi s-a identificat persoana care a utilizat focul deschis fără a respecta prevederile legale în vigoare, fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere. Au ars acoperisul casei de locuit în totalitate, cele două anexe gospodăreşti în totalitate, bunuri aflate în gospodărie şi în casă, precum şi aproximativ 10 hectare de vegetaţie uscată. Şi în acest caz, cauza probabilă a incendiului a fost focul deschis”, se precizează într-un comunicat de presă al ISU Gorj.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.