Gazoductul BRUA aduce probleme la Scoarța, Bălănești și Schela

Edilii localităților prin care trece gazoductul BRUA au fost chemați la ședință,  prefectul județului și conducerea Oficiului de Cadastru au informații   că investiția ar putea fi blocată ca urmare a refuzului cetățenilor de a accepta despăgubirile oferite de stat. Din păcate, tema a fost fără interes pentru edili, jumătate din cei vizați lipsind de la discuții.

BRUA este unul dintre cele mai importante proiecte ce urmează să fie dezvoltate în județ, investiție care va aduce după ea atât beneficii cât și disconfort. Convinși că oamenii nu vor ceda cu una cu două terenurile pe care le dețin și care vor fi traversate de gazoduct autoritățile s-au strâns la masă pentru discuții. „Am făcut o convocare cu reprezentații unităților administrațiilor teritoriale, cele 12 pe raza cărora va trece conducta BRUA, pentru că este un proiect extrem de important, transfrontalier, o chestiune pe care vreau să o tratam cu toată seriozitatea și vreau să evit orice fel de sincope în ceea ce privește demersurile care urmează să fie făcute pentru realizarea acestui proiect. Au venit doar șase primari dar și reprezentanți ai UAT-urilor. Doar atât le-am comunicat: că trebuie să-și arate toată deschidere pentru ca acest proiect să nu fie împiedicat tocmai la Gorj. Sunt problemele care sunt la nivelul județului și sper să nu fim un obstacol în cale dezvoltării acestui proiect. Din experiențele pe care le avem județul Gorj nu este un județ fruntaș la capitolul exproprieri sau retrocedări. Este un județ care se scaldă într-o situație nu foarte fericită dar tocmai de aceea încercăm să ne întâlnim cât mai des, pentru a anticipa astfel de probleme”, a declarat Ciprian Florescu, prefectul județului Gorj.

Primarul din Schela nu crede că sumele oferite despăgubiților vor fi mai mari decât cele alocate expropriaților cu terenuri pe centura municipiului Târgu Jiu. Vorbim de terenuri extravilane dar și intravilane care vor fi afectate. Potrivit edilului, Aristide Șerbănescu, traseul conductei BRUA se va intersecta cu două imobile din localitate. Acestea urmează, ca odată demarate lucrările, să fie demolate, proprietarii fiind deja puși în temă. Tot în Schela conducta de gaze va trece la mai puțin de un kilometru de biserica monument istoric de la Vlădoi. Lăcașul de cult datează din anul 1781 și reprezintă reper de interes istoric. Dacă săpăturile din zona protejată vor scoate la iveală vestigii, lucrările pentru gazoduct vor fi oprite. Potrivit documentelor oficiale „în cazul în care vor apărea pe parcursul construcției unele semne ale unor posibile vestigii, perimetrul urmează a fi izolat și întreaga activitate în imediata vecinătate a acestuia va înceta. Vor fi informate autoritățile și instituțiile abilitate în vederea realizării descărcării de sarcină arheologică, urmând a se stabili ulterior perimetrele la nivelul cărora proiectul BRUA poate continua”.
Și la Bălănești localnici vor avea parte de disconfort. Aici primarul speră că pe lângă terenurile pierdute oamenii să aibă parte și de beneficii. „În proporție de 90% toți cetățenii localități Bălănești, pe unde va tranzita această conductă, au luat cunoștință de acest caz. Din păcate în comună, în proporție de 80%, conducta va trece prin teren intravilan . La ora actuală nu putem vorbi despre demolarea imobilelor, însă se vor da bani și pentru acest lucru. Nimeni nu va rămâne nedespăgubit. Pentru mine problema este alta, Bălănești este una din puținele localități unde nu avem rețea de gaze. Sper să reușesc să introduc aceste utilități pentru cetățenii din comună”, a declarat primarul Ovidiu Pungan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.