Generalul Iulian Vlad a murit la 86 de ani

Generalul (r), Iulian Vlad, fost Ministru Secretar de Stat la Ministerul de Interne și șef al Departamentului Securității Statului (DSS) înainte de evenimentele din 1989, a murit sâmbătă, 30 septembrie, la vârsta de 86 de ani. Olteanul s-a aflat de mai multe ori la Târgu-Jiu în ultimii ani.

Iulian Vlad s-a născut pe 23 februarie 1931 la Gogoșița, Județul Dolj. A fost membru al Partidului Comunist Român din anul 1946. Potrivit istoricului Alex Mihai Stoenescu, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, împreună cu generalul Ștefan Gușă, șeful Marelui Stat Major, Iulian Vlad a reușit să prevină războiul civil spre care se îndreptată România în acele momente. În mărturii ulterioare, Generalul Vlad a mărturisit că a demantelat dispozitivul de securitate organizat de DSS în jurul clădirii Comitetului Central – sediul puterii comuniste, pentru a permite maselor să se apropie de clădire și apoi, să intre în incintă.

În data de 31 decembrie al aceluiași an a fost arestat și condamnat la 25 ani de închisoare,fiind acuzat că s-a implicat în represiunea care a avut loc la Timișoara și la București, înaintea căderii regimului Ceaușescu. Nu a executat însă din sentință decât 4 ani, la închisoarea de la Jilava. Pe timpul executării pedepsei nu a cerut și nu a beneficiat de niciun act de clemență.

În 31 decembrie 1993 a fost eliberat din închisoare printr-o hotărâre judecătorească. A fost invitatul lui Adrian Gorun la Universitatea ”Constantin Brâncuși”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.